James Newton Howard začíná spolupráci s Českým národním symfonickým orchestrem

Jun 30, 2017

Hollywoodský skladatel James Newton Howard dnes zahájil zkoušky s Českým národním symfonickým orchestrem (ČNSO). Poprvé společně vystoupí v pátek 30. června na zahajovacím koncertu 52. ročníku karlovarského filmového festivalu.

Hollywoodský skladatel James Newton Howard dnes zahájil zkoušky s Českým národním symfonickým orchestrem (ČNSO). Poprvé společně vystoupí v pátek 30. června na zahajovacím koncertu 52. ročníku karlovarského filmového festivalu.

James Newton Howard osobně povede světovou premiéru části své hudby k filmu Fantastická zvířata a kde je najít. Na podzim pak bude ČNSO doprovázet jednoho z nejúspěšnějších skladatelů současnostiv rámci evropského turné The 3 Decades of Music for Hollywood.

"Na Český národní symfonický orchestr jsem dostal doporučení od mého přítele a skladatele Hanse Zimmera. Ten orchestr je skvělý a těším se na spolupráci s nimi," konstatoval světoznámý skladatel a dirigent, který v Karlových Varech obdrží Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

Autor hudby k legendárním snímkům Pretty Woman, Šestý smysl, Batman začíná nebo Hunger Games momentálně připravuje své první koncertní turné The 3 Decades of Music for Hollywood.  Společně s ČNSO a více než stočlenným sborem provede diváky jak svou současnou uměleckou tvorbou, tak hudbou ze známých filmových hitů. Podělí se o zkušenosti z práce na nejúspěšnějších hollywoodských snímcích filmové historie a také je prostřednictvím videoukázek připomene.

Turné proběhne v listopadu 2017 a navštíví patnáct evropských měst. Premiéra se uskuteční 3. listopadu 2017 v londýnské Royal Albert Hall. Show se představí také v Praze (19.11. v Kongresovém centru Praha), Krakově, Varšavě, Paříži, Amsterdamu nebo v Berlíně.

James Newton Howard patří k nejvšestrannějším skladatelům filmové hudby současnosti. Jeho kariéra trvá přes třicet let. Složil hudbu k více jak 120 filmům, šestkrát byl nominován na Cenu Akademie za nejlepší hudbu k filmům Odpor, Michael Clayton, Vesnice, Uprchlík, Pán přílivu či Svatba mého nejlepšího přítele a dvě nominace získal za písně k filmům Junior a Báječný den. Má čtyři nominace na Zlatý Glóbus - za impozantní libreto k úspěšnému remaku Petera Jacksona King Kong, za symfonické libreto k filmu Odpor a písně z filmů Junior a Báječný den.

James Newton Howard získal v roce 2009 Cenu Grammy (společně s Hansem Zimmerem) za hudbu k filmu Temný rytíř. Na Grammy byl nominován také za hudbu k filmu Krvavý diamant a za píseň z filmu Báječný den. Dále obdržel cenu Emmy za titulní píseň k seriálu Andreho Braughera Gideon's Crossing a dvě další Emmy nominace za nejlepší titulní píseň k seriálu Pohotovost a píseň k seriálu Vinga Rhamese Men. V roce 2008 ho za práci na filmech Soukromá válka pana Wilsona, Michael Clayton a Já, legenda World Soundtrack Award Akademie jmenovala filmovým skladatelem roku.

Jeho úspěch je odrazem bohaté hudební rodinné tradice. Inspirovaný babičkou, která byla houslistka, začal už ve čtyřech letech hrát na klavír. Po studiu na Music Academy of the West v Santa Barbaře a během studia na USC School of Music, obor klavírní tvorba, absolvoval studia hry v orchestru pod taktovkou legendárního Martyho Paiche.

Ačkoli je jeho vzdělání spíše klasické, zaměřuje se hlavně na rockovou a populární hudbu. Spolupracoval s největšími osobnostmi současného popu, jako jsou Elton John, Barbra Streisand, Rod Stewart, Diana Ross, Olivia Newton-John, Randy Newman, Chaka Khan, Crosby, Stills & Nash a řada dalších.

V roce 1985 dostal nabídku na hudbu k svému prvnímu filmu Head Office. Od té doby vytvořil hudbu k filmům různých žánrů. Jsou mezi nimi například všechna čtyři pokračování série Hunger Games, akční snímky Bourneův odkaz, Collateral, Smrtící epidemie, Batman začíná, Šestý smysl, Vyvolený, Vesnice, Znamení, Ďáblův advokát, Pretty Woman a mnoho dalších. V roce 2016 složil hudbu k snímku podle J. K. Rowlingové Fantastická zvířata a kde je najít. Nyní pracuje například na hudbě k snímku studia Disney The Nutcracker and the Four Realms a dále k filmům Inner City s Denzelem Washingtonem a Red Sparrow s Jennifer Lawrence.

James Howard se kromě filmové a televizní hudby věnuje rovněž komponování hudby klasické. Od respektovaného sdružení ASCAP (The American Society of Composers, Authors and Publishers) získal cenu Henry Mancini Award za celoživotní přínos. Stejně tak získal v roce 2016 Cenu za celoživotní přínos společnosti BMI (Broadcast Music Inc.).

www.jamesnewtonhoward.com

James Newton Howard začíná spolupráci s Českým národním symfonickým orchestrem