ČNSO a IMG Artists London uvádějí

Dec 17, 2009

CZECH FESTIVAL 2010 / Londýn 2.– 20. 2.

CZECH FESTIVAL 2010 / Londýn 2.– 20. 2.

PRAHA. Český národní symfonický orchestr připravil ve spolupráci s londýnskou agenturou IMG Artists třítýdenní hudební festival v londýnské Cadogan Hall. Těleso bude v této koncertní síni pro 900 posluchačů hostovat s miláčkem britského publika Liborem Peškem a Petrem Altrichterem 2., 3. a 8. února. Provede například 8. a 9. symfonii Antonína Dvořáka a jeho Houslový koncert a moll v podání Charlieho Siema, kompletní Smetanův cyklus Má vlast, Koncert pro dvoje housle a orchestr Bohuslava Martinů či Koncert pro trubku Zdeňka Lukáše se sólistou Janem Hasenöhrlem.
Jméno jubilanta Bohuslava Martinů (1890–1959) je dominantou programu Českého festivalu: prologem bude film Martinů a Amerika, který uvede jeden z jeho tvůrců, šéf Institutu Bohuslava Martinů Aleš Březina. Klavírní kvartet /H 287/ Bohuslava Martinů a hudbu dalších českých skladatelů má na programu Schubert Ensemble (William Howard, Simon Blendis, Jane Salmonová, Douglas Paterson, Peter Buckoke), který dílo Martinů natáčí pro Chandos. Pianista William Howard pak přednese recitál z děl Leoše Janáčka, Zdeňka Fibicha, Antonína Dvořáka a soudobého autora Pavla Zemka-Nováka.
V souvislosti s plánovaným uvedením všech šesti symfonií Bohuslava Martinů v probíhající sezoně Symfonického orchestru BBC pod vedením Jiřího Bělohlávka bude do programu Českého festivalu zahrnut i koncert tohoto tělesa v Barbicanu spolu s populárně-naučným programem o Martinů symfonické tvorbě. Zúčastní se jej přední odborníci na tuto problematiku.
Festival, v rámci něhož se Londýňané seznámí také s českým jazzem (Bigband sv. Blažeje), uzavře v Royal Festival Hall London Symphony Orchestra pod taktovkou Vladimira Jurowského s Janáčkovým Tarasem Bulbou a Věčným evangeliem a v zahraničí málo uváděnou symfonií Asrael Josefa Suka.
Více na www.cadoganhall.com
ČNSO a IMG Artists London uvádějí