Prague Proms zahájil energický Carl Davis s ČNSO.

Jun 27, 2010

Český národní symfonický orchestr zahájil pod taktovkou Carla Davise festival Prague Proms. V originálním pojetí zahráli skladby skupiny Beatles.

Český národní symfonický orchestr zahájil pod taktovkou Carla Davise festival Prague Proms. V originálním pojetí zahráli skladby skupiny Beatles.

Hit skupiny Beatles Can't Buy My Love známý z filmu Perný den v podání Českého národního symfonického orchestru (ČNSO) včera v zaplněné Smetanově síni Obecního domu zahájil šestý ročník festivalu Prague Proms, který se na různých místech v Praze koná do 22. července.
Koncert s názvem Beatles Night pro hudebníky vážné hudby nezvykle často přerušoval potlesk a nadšené výkřiky diváků. Beatles Night zazní na stejném místě také v neděli.
ČNSO zahrál symfonické úpravy hitů slavné britské čtveřice pod vedením Carla Davise, který spolupracoval v roce 1991 se zpěvákem a baskytaristou Beatles Paulem McCartneyem při klasické instrumentaci jeho Liverpoolského oratoria.
"Dobrý večer," pozdravil česky extravagantní dirigent Davis oblečený do tmavého saka s bílými vzory not. Anglicky dodal, že "velký orchestr zahraje skladby čtyř liverpoolských kluků".
Na koncertu zazněly orchestrální úpravy starších skladeb Beatles, jako například swingově znějící She Loves You nebo dohromady spojené melodie z filmů Beatles A Hard Day´s Night a Help. Pod společným názvem Liverpool Day ČNSO také spojil dvě skladby Strawberry Fields Forever a Penny Lane.

Davis, který se vedle dirigování zhostil také průvodního slova, upozornil na skladbu Twist and Shout, kterou sice proslavili Beatles, ale jejímiž autory jsou Phil Medley a Bert Russell. Přes pauzou pak sál rozezpívala slavná píseň Hey Jude.
"Nikdy by mě nenapadlo, že si zazpívám a zakřičím na koncertu v Obecním domě," komentovala atmosféru ve Smetanově síni jedna z divaček.

Bondovka Live and Let Die na závěr.
Do druhé části dirigent Davis vyměnil své sako za neméně extravagantní černý frak s motivy zlatých not a posluchačům společně s ČNSO nabídl například skladby ze známého alba Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band i titulní skladbu posledního vydaného alba Beatles Let It Be, kterou označil za "requiem za Beatles".
Koncert zakončila rozverná úprava písně All You Need Is Love, po které se účinkující dočkali ovací vestoje. V přídavku Davis vděčným posluchačům nabídl ukázku ze sólové tvorby McCartneyho Live and Let Die, která se stala ústřední melodií Bondovky Žít a nechat zemřít a kterou měla ve svém repertoáru také skupina Guns N'Roses.

ONLINE ZPRÁVY HOSPODÁŘSKÝCH NOVINKultura.iHNed.cz 
27. 6. 2010

Prague Proms zahájil energický Carl Davis s ČNSO.